Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Μαγικές Χριστουγεννιάτικες κάρτες

Είναι γεγονός ότι ο κόσμος έχει στραφεί προς την ηλεκτρονική κάρτα για να στείλει τις Χριστουγεννιάτικες ευχές του. Ένας εύκολος τρόπος και αρκετά εντυπωσιακός. Δεν παύει όμως να διατηρεί μια ζεστασιά η κλασσική χάρτινη κάρτα, που καταλήγει να στολίζει κάποια γωνιά του σπιτιού.

Σκέφτηκα να γράψω για μια παιχνιδιάρικη, μαγική κάρτα. Μαγική, γιατί ενώ παρουσιάζει μονάχα δύο όψεις, έχει κρυμμένες ακόμα δύο. Το τρικ επιτυγχάνεται με ένα τοπολογικό τέχνασμα, να ενώνεις με ζελοτέιπ το "μπροστά" με το "πίσω". Ας αφήσω τους γρίφους και ας γίνω συγκεκριμένη:

Χωρίστε ένα ορθογώνιο σε 3 γραμμές και 4 στήλες και κόψτε το "παραθυράκι" των δύο κελιών στο κέντρο, όπως δείχνει το παρακάτω σχέδιο (φαίνονται η μπροστινή και η πίσω όψη):
Έπειτα, γυρίστε προς τα πίσω και μετά μπροστά τα δύο μεσαία κελιά, τυλίγοντάς τα ουσιαστικά στην αριστερή στήλη. Τυλίξτε ομοίως και την δεξιά στήλη (4η), ώστε πρώτα να βρεθεί πίσω από την 3η στήλη και μετά και οι δυο μαζί να βρεθούν πίσω από την 2η στήλη.

Τέλος, βάλτε ζελοτέιπ στην κοινή ακμή των δύο τετραγώνων της δεύτερης γραμμής (εδώ βρίσκεται η μαγεία, γι' αυτό προσέξτε το ζελοτέιπ να ενώνει μόνο αυτά τα τετράγωνα και όχι άλλα).
Η κάρτα σας είναι έτοιμη! Βέβαια, φαίνονται μόνο τα κελιά με το Νο 1 και το Νο 2. Τι έγιναν αυτά με τα Νο 3 και Νο 4; Για να τα βρείτε, θα πρέπει να διπλώσετε την κάρτα στη μέση (βάζοντας την μία στήλη πάνω στην άλλη, κρύβοντας τα κελιά με το Νο 1) και να την ανοίξετε από την άλλη πλευρά. Τώρα βλέπετε τα κελιά με τον Νο 2 και το Νο 3. Και πάλι, διπλώστε στην μέση την κάρτα σας, κρύβοντας τα κελιά με το Νο 2 και ανοίξτε την από την άλλη μεριά, για να δείτε και την τέταρτη όψη της.
Μερικές ιδέες, για να μετατρέψετε το tetra-tetra-flexagon (όπως λέγεται αυτή η κατασκευή) σε κάρτα:
  • Η δεύτερη και τρίτη όψη προσφέρονται για "μαγικές εικόνες". Για παράδειγμα, κάντε αριστερά μια φάλαινα να κυνηγά ένα ψαράκι στη δεξιά στήλη, ή δύο παλαιστές που παλεύουν, ο ένας αριστερά, ο άλλος δεξιά. Διπλώνοντας και ανοίγοντας από την άλλη μεριά, θα δείτε το ψαράκι να κυνηγά την φάλαινα και τους παλαιστές να βρίσκονται πλάτη με πλάτη.
  • Ενώστε δύο χρωματιστά χαρτιά (π.χ. κόκκινο και πράσινο) και φτιάξτε φανταστικές χριστουγεννιάτικες κάρτες όπως αυτές εδώ που έφτιαξα για τους μαθητές μου τα Χριστούγεννα του 2005.. 
  • Χρησιμοποιήστε το flexifier εδώ για να δημιουργήσετε μια μαγική κάρτα με τετράγωνες εικόνες. Εδώ θα βρείτε μια παραλλαγή για τις φετινές ευχές σας (αυτή που φαίνεται και στο Scribd παρακάτω).


Σας εύχομαι να δώσετε σε μικρούς και μεγάλους χαρά (βάλτε όμως και μια οδηγία για το πώς να ανοίξουν την κάρτα τους οι φίλοι σας) και...

Καλά Χριστούγεννα!!!

Με ενημέρωσαν ότι σε ένα Γυμνάσιο της Γλυφάδας (υπό την καθοδήγηση της Μαθηματικού Πόπης Αρδαβάνη) τα παιδιά δημιούργησαν τις δικές τους κάρτες και το καταευχαριστήθηκαν! Καμαρώστε τα:

(η φωτογραφία προέρχεται από το blog της Πόπης Αρδαβάνη)

Πηγές:
Tetra-tetra-flexagon
R-U-B-B-E-R Geometry (Topology)
Flexifier

    4 σχόλια:

    Πόπη Αρδαβάνη είπε...

    Καλά Χριστούγεννα!
    Ειρήνη
    μας ζεσταίνεις τη καρδιά και μας κάνεις να νοιώθουμε πάλι παιδιά, δηλαδή άνθρωποι.
    Πόπη

    Ειρήνη Π είπε...

    Πόπη, με συγκινείς με τα λόγια σου. Καλά Χριστούγεννα, παιδικά, χαρούμενα!

    Γιώργος Στριλιγκάς είπε...

    Ειρήνη συγχαρητήρια!
    Όμορφη γιορτινή ιδέα, θαυμάσια εκπαιδευτική δραστηριότητα.
    Πάνω απ' όλα, σε συγχαίρω γιατί είδα τον ενθουσιασμό των παιδιών που επωφελήθηκαν από τις γνώσεις σου και προσέγγισαν τα Χριστούγεννα με αυτό τον τρόπο.

    Ειρήνη Π είπε...

    Κι εμένα, αυτό που μου αρέσει περισσότερο απ' όλα σ' αυτή την κατασκευή, είναι ο ενθουσιασμός των παιδιών! Στα μάτια τους είναι μαγική!